Zo voed ik mijn hond slecht op
Hallo hondenvrienden!
Vandaag krijgen jullie van mij een gids hoe het niet moet...Ik geef jullie vandaag de meest voorkomende fouten in opvoeding, die toch wel in onze routine gebrand zitten. Het lijkt wel alsof iedereen een boek gelezen heeft dat heet "Zo voed je je hond niet op" en we passen alles allemaal heel consequent toe! Terwijl het eigenlijk niet zo moeilijk hoeft te zijn.
Welkom bij mijn meesterwerk van mislukkingen - de gids voor het opvoeden van je hond op een manier die garant staat voor verwarrende commando's, ongepaste traktaties en genoeg bloopers om een realityshow te vullen. Als je ooit hebt gedacht: "Hoe kan ik mijn hond het slechtst opvoeden?", dan heb je geluk! Want hier deel ik de epische fiasco's op het gebied van hondenopvoeding die ik het vaakst tegenkom, met een vleugje humor en veel zelfspot.
1. Geef Verwarrende Commando's
De eerste grote fout is het geven van totaal verwarrende commando's aan onze arme viervoeter. "Zit, Fido! Nee, wacht, lig! Of... rol? Ach, doe maar gewoon wat je wilt." Ik ben er vrij zeker van dat jullie hond nu denkt dat "zit" betekent dat hij moet beginnen te dansen.
Een tijdje geleden stond ik in de tuin, en in de verte hoorde ik een buur die allicht een jonge hond had. Ik hoorde hem oefenen in de tuin. "Zit, zit, zit, zit, lig, lig, lig, lig, blijf, blijf, blijf..." en zo ging het een kwartier aan een stuk door. Ik kan me voorstellen dat de hond gedacht heeft "he, wat scheelt er met jou?! Rare kwiet" om vervolgens geen enkel commando op te volgen. Ondertussen begon ik de frustratie in zijn stem te horen.
Wat zien we dan? Een hond die in de war is, de frustratie van zijn baasje oppikt, en dan maar iets anders gaat doen omdat hij niet kan afleiden wat er nu precies van hem verwacht wordt...
2. Traktaties? Welke traktaties?
Wie heeft er traktaties nodig als je de onvoorwaardelijke liefde van je hond hebt? Nou ja, misschien mijn hond. Ik heb een keer geprobeerd hem liefde te geven in de vorm van een lege chipzak. Hij was niet onder de indruk.
Manieren om je hond slecht te belonen:
Geef ongewenste beloningen:
Stel je voor: je hond heeft net je favoriete paar schoenen vernietigd, maar in plaats van hem te berispen, besluit je hem te belonen met een traktatie. "Goed gedaan, Fido, je hebt de stijlvolle look van mijn schoenen echt verbeterd!" Het resultaat? Je hond begint te denken dat het slopen van je bezittingen de snelste weg naar lekkere snacks is.
Timing is alles... toch?
Je hond zit rustig naast je terwijl je je favoriete serie kijkt. Na tien minuten bedenk je je dat je hem moet belonen voor zijn geduld. Je grist een traktatie uit de kast en geeft het aan hem terwijl je zegt: "Goed gedaan, Fido, voor het wachten!" Helaas, terwijl je de traktatie geeft, springt Fido op en begint rond te rennen, totale chaos veroorzakend in je woonkamer. Misschien had je die beloning toch beter op het moment kunnen geven dat hij rustig naast je lag.
Beloon wanneer het niet nodig is:
Je hond is netjes aan de lijn aan het lopen naast je tijdens je ochtendwandeling. Plotseling besluit je dat hij een beloning verdient voor zijn geweldige vaardigheden in het lopen aan de lijn. Je haalt wat lekkers tevoorschijn en geeft het aan hem, terwijl je glimlachend zegt: "Goed gedaan, Fido!" Wat er gebeurt? Nou, je hond begint te trekken aan de lijn en te blaffen, in de overtuiging dat dit de juiste reactie is om traktaties te verdienen. Voortaan zal je ochtendwandeling niet zo rustig zijn als voorheen.
Overdreven belonen:
Je hond heeft een eenvoudig commando zoals "zit" uitgevoerd, maar je bent zo onder de indruk van zijn prestatie dat je begint te juichen alsof hij net de Nobelprijs heeft gewonnen. Je beloont hem met een traktatie, loopt rond terwijl je hem knuffelt en zegt: "Oh, Fido, je bent de slimste hond ter wereld!" Het resultaat? Je hond begint te denken dat hij iets episch heeft bereikt elke keer dat hij gewoon zit, wat je verdere trainingssessies behoorlijk zal compliceren.
Dus onthoud, beloningen zijn geweldig, maar alleen als ze op de juiste manier worden gebruikt. Anders zou je kunnen eindigen met een hond die denkt dat hij de baas is en een eigen show verdient op Comedy Central.
3. Trainingsroutine? Wat is dat?
Consistentie? Structuur? Dat zijn slechts woorden die ik in het woordenboek opzoek... nadat ik een dutje heb gedaan. Mijn idee van een trainingsroutine is meer een spontane, eenmalige les waarbij ik me afvraag waarom mijn hond me niet begrijpt.
4. Hondenpark: Chaos is Koning
Wanneer ik naar het hondenpark ga, zie ik meer honden als een gevangene die wordt vrijgelaten dan honden die er plezier aan hebben. "Rennen, Fido, ren! Oh, is dat een eekhoorn? Terug hier! Nee, niet in de modder rollen!" Laten we zeggen dat de meeste mensen meer achter hun hond aanrennen dan hun hond achter hen.
En dan sta je daar. "Kom hier, Fido" en Fido komt niet. Iets luider dan "FIDO, HIERRRR!!" en Fido denkt ... die is precies slecht gezind, ik ga echt niet hoor. Vervolgens ren je achter je hond aan, gefrustreerd "Allez Fido BLIJF NU TOCH EENS 2 SECONDEN STILSTAAN". Eens je je hond hebt pak je hem bij de halsband, en zeg je streng "DAT GAAN WE NIET MEER DOEN HE?!!" en Fido denkt "Ik ben niet lomp hoor, dat gaan we zeker niet meer doen. Al dat geroep en getier, volgende keer kom ik zeker niet meer! Ik ben toch geen idioot."
Mijn gouden tip: vermijd hondenparken. Een hondenpark is geen plek om je hond te socialiseren, het is eerder een plek om je hond te traumatiseren. Veel mensen komen bij mij met het verhaal "ik ben naar een hondenpark geweest en sindsdien doet onze Fido helemaal anders naar honden op straat."
Er zijn trouwens 2 soorten honden die je daar zelden of nooit ziet: Diensthonden en geleidehonden. Waarom niet? Als er nu 2 honden zijn die geen verkeerde manieren mogen leren zijn het die twee.
5. De 'Special' Behandeling
En tot slot, mijn hond krijgt de 'speciale' behandeling. Dat betekent dat hij op de bank mag liggen terwijl ik op de grond zit. Oh, en ik geef hem de beste hapjes van mijn bord terwijl ik zelf eet als een student die net zijn laatste dollar heeft uitgegeven aan ramen noedels.
Hij mag overal rondlopen, ik zeg hem nooit dat iets niet mag of wat hij moet doen. Ik laat hem maar gewoon zijn. Na een paar maanden heb ik een hond die niet luistert, zijn ding doet en mij compleet overweldigd. Dus zet ik hem in de tuin, of ik sluit hem de hele dag op in 1 kamer of in een bench.
We gebruiken hier beperking op een verkeerde manier. Op deze manier krijgen we nooit een hond die opgevoed is, zijn behoefte buitenshuis doet, weet waar hij op mag knabbelen en waarop niet....
Beperk je hond van in het begin in wat hij mag en doet, zorg voor duidelijke regels. Bouw een solide basis op met je hond, zet gedragingen die je wil zien op 'cue' en geef daarna pas je hond meer vrijheden.
Wat is er dan wel belangrijk?
Het belangrijkste om te onthouden is: Een hond is een hond en doet hondendingen.
Een hond is een hond, een hond zal zijn behoeften doen. Het is aan ons om hem te leren waar hij dat mag.
Een hond is een hond, een hond zal blaffen. Het is aan ons om hem te leren wanneer en hoe lang.
Een hond is een hond, een hond zal op dingen kauwen. Het is aan ons om hem te leren waarop.
...
Het belangrijkste van de zaak is dus je hond leren hoe je hond hond kan zijn binnen jouw gezin.