Het asiel als hondenmakelaar: een hond adopteren anno 2023
Het asiel als hondenmakelaar: een hond aanschaffen anno 2023
Mensen die op zoek zijn naar een hond komen me vaak vragen stellen. Ga ik voor een pup van een fokker, of adopteer ik? En als ik dan adopteer, hoe ga ik dan best te werk? Veel mensen hebben de indruk dat het moeilijker geworden is om een hond te adopteren uit een asiel. Maar klopt dat ook? En als dat zo zou zijn, waar ligt dat dan aan? Er is veel veranderd in de laatste 10 jaar in de meeste asielen. Dat heeft natuurlijk op alle gebieden gevolgen. Daarnaast zijn er ook nieuwe spelers op de markt, denk aan buitenlandse adopties en... ja hoor... Sociale media! Dat zorgt ervoor dat de keuze nog ingewikkelder wordt voor de adoptant.
Snel een hond halen bij een fokker?
Om te beginnen: pup van een fokker of een asielhond? Bij beide zijn er veranderingen. Het vinden van een goede fokker lijkt steeds moeilijker te worden. Broodfokkers worden creatiever, het wettelijk kader is nog steeds onvoldoende beschermend tegenover de consument, en de coronaperiode zorgde voor een wildgroei aan pleziernestjes. Allemaal dingen waar je als koper van een pup rekening mee moet houden. Een goede pup vinden bij een goede fokker is dus zeker niet altijd makkelijker dan een asielhond adopteren. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat goede fokkers vaak een lange wachtlijst hebben. Je zal dus ook hier het nodige geduld moeten uitoefenen.
Impulsadopties? Liever niet!
Maar ook in de asielen is het niet meer van binnenwandelen, hond kiezen, en naar huis ermee...
Een opvallende trend die we de laatste tijd zien, is dat asielen steeds meer honden met een aanzienlijke bagage opvangen. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee bij het plaatsen van deze honden in een nieuw thuis. Er moeten nu veel meer factoren in overweging worden genomen om de juiste kandidaat bij de juiste hond te plaatsen. Het gedrag, de gezondheid en de specifieke behoeften van de hond moeten zorgvuldig worden geëvalueerd om ervoor te zorgen dat de adoptie succesvol is.
Daarnaast is er vaak een groeiend overaanbod aan bepaalde rassen in asielen, denk aan de Mechelse herder, die unieke eigenschappen heeft maar vaak een slechte start heeft gehad. Deze honden vereisen ervaren adoptanten die bereid zijn om te investeren in training en zorg om hen de kans te geven op een beter leven. Dit creëert nieuwe mogelijkheden voor liefhebbers van deze specifieke rassen, maar ook nieuwe uitdagingen, omdat niet iedereen de nodige ervaring en middelen heeft om met deze honden om te gaan.
Verloop van een adoptie
Daarnaast is er in de adoptieprocedures van de afgelopen tien jaar veel veranderd. De meeste asielen zijn niet langer vrij toegankelijk voor bezoek, maar werken op afspraak en vereisen vaak dat potentiële adoptanten een vragenlijst invullen. Deze veranderingen zijn bedoeld om stress bij de honden te verminderen en asielen in staat te stellen de tijd te nemen om elke hond goed voor te stellen aan potentiële adoptanten. Door deze aanpak kunnen ze een beter begrip krijgen van de behoeften van de adoptant en de geschiktheid van de hond voor hun specifieke situatie. Als adoptant kan je daar dus zeker ook je voordeel uit halen! Op het moment dat jij een hond gaat bezoeken hebben de asielmedewerkers alle tijd en aandacht voor jou. Je kan rustig kennismaken met de hond die je interesseert, je kan rustig de tijd nemen om erover na te denken of de hond in je situatie past en je kan uitgebreid kennismaken met de hond.
Buitenlandse adoptie?
Naast de veranderingen in binnenlandse adopties, is er ook een groeiende populariteit van buitenlandse adopties in 2023. Het adopteren van een hond uit het buitenland kan een lonende ervaring zijn, maar het ontbreekt vaak aan een passend wettelijk kader om dit goed te reguleren. Hoewel er organisaties zijn die met de beste bedoelingen werken, kan het moeilijk zijn om te beoordelen welke organisaties betrouwbaar zijn. Het is essentieel om voorzichtig te zijn en voldoende informatie te verzamelen voordat je een beslissing neemt.
Een belangrijke uitdaging bij buitenlandse adopties is dat je de hond vaak nog nooit hebt gezien voordat hij of zij bij je thuis komt. Dit gebrek aan persoonlijk contact kan leiden tot teleurstelling als de hond niet aan je verwachtingen voldoet. Het is daarom cruciaal om goed geïnformeerd te zijn over de organisatie waarmee je samenwerkt. Doe grondig onderzoek, vraag naar referenties en wees niet bang om vragen te stellen. Betrouwbare organisaties zullen open zijn en bereid zijn om al je vragen te beantwoorden.
Een ander belangrijk aspect is dat je moet letten op de mogelijkheden en voorwaarden die een organisatie biedt als de adoptie niet blijkt te werken. Het kan voorkomen dat de hond niet past bij je levensstijl of dat er onverwachte uitdagingen ontstaan. Het is van cruciaal belang dat de organisatie in staat is om ondersteuning te bieden en de hond terug te nemen, mocht dat nodig zijn. Voorafgaand aan de adoptie is het raadzaam om duidelijke afspraken te maken met de organisatie over dit onderwerp, zodat er een passend vangnet is als de adoptie niet succesvol blijkt te zijn.
Hoewel buitenlandse adopties uitdagingen met zich meebrengen, kan het nog steeds een geweldige manier zijn om een hond in nood te helpen en een nieuw familielid te verwelkomen. Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen en voldoende informatie te verzamelen over de organisatie en het adoptieproces. Dit omvat het achterhalen van de herkomst van de hond, zijn gezondheidstoestand en eventuele gedragsproblemen die moeten worden aangepakt. Wees proactief in je zoektocht naar betrouwbare organisaties en laat je niet ontmoedigen door mogelijke obstakels.
Het is essentieel om te onthouden dat adoptie een verantwoordelijkheid is die zorgvuldige planning en toewijding vereist. Of je nu kiest voor een binnenlandse of buitenlandse adoptie, het uiteindelijke doel is om een liefdevol en permanent thuis te bieden aan een hond in nood.
Herplaatsing via sociale media?
En dan nog een laatste, kort woordje over herplaatsing via sociale media. Let goed op, want vele mensen komen er bedrogen uit!
Er zijn veel problemen die kunnen opduiken bij dit soort herplaatsing. Zowel voor de vorige als de nieuwe eigenaar. Je hebt vaak geen zekerheden en als er achteraf problemen zijn is het moeilijk ergens verhaal te halen. Adopteer nooit een herplaatser van onbekenden zonder de bemiddeling van een erkende organisatie om later problemen te vermijden.
Adoptie: de moeite en haalbaar? Jazeker!
Ondanks deze veranderingen blijft het de moeite waard om een asielhond te adopteren. Asielen fungeren tegenwoordig als een soort hondenmakelaar, die voor jou op zoek gaan naar een hond die aan je verwachtingen voldoet. Net als bij het zoeken naar een huis, kan het soms wat tijd kosten om de perfecte match te vinden, maar als je eenmaal die juiste connectie hebt gemaakt, zul je merken dat zowel jij als de hond gelukkiger zijn. Asielen bieden een breed scala aan honden, van verschillende leeftijden en achtergronden, en met de juiste begeleiding en zorg kunnen deze honden uitgroeien tot trouwe en liefdevolle metgezellen.
Dus: is het moeilijker geworden om een asielhond te adopteren? Het is misschien ingewikkelder geworden. De tijd van binnen en buitenwandelen met een hond is voorbij. Maar het is op alle vlakken moeilijker geworden een geschikte hond te vinden zonder bedrogen uit te komen. Ook bij fokkers en nieuwe adoptiemanieren ontstaan er meer problemen, als je niet bedrogen wil uitkomen gaat het dus niet meteen sneller of makkelijker dan in een asiel. Heb je oprecht interesse in de adoptie van een hond? Laat je niet ontmoedigen, maar laat je begeleiden!
Heb je vragen over het vinden van een geschikte hond? Neem zeker even contact met je op, ik begeleid je graag in je zoektocht naar een perfecte match!
Weet je niet waar je zoektocht te beginnen? Een overzicht van adopteerbare dieren in erkende asielen in België en Nederland vind je hier: https://dierenasiels.com/
Daar kom je vast je nieuwe beste vriend tegen!