Help! Mijn hond is vermist, wat nu?
Je mag er niet aan denken. Op een dag is plots je hond weg. Hij is weggelopen tijdens een wandeling, in het bos, of gewoon uit de tuin ontsnapt. De grootste nachtmerrie van elk baasje. En waar is hij dan naartoe? Hoe ga je hem zoeken? Wat moet je allemaal doen om de grootste kans te hebben om hem terug te vinden?
We hopen natuurlijk allemaal dat het ons nooit overkomt. Dat we ons nooit moeten afvragen waar onze kleine vriend naartoe is. Maar als het dan toch gebeurt, wees er dan op voorbereid met deze tips!
Weggelopen of gestolen?
Het mag geweten zijn dat de jongste tijden het stelen van honden een lucratieve bezigheid is geworden. Er is immers een enorme vraag naar honden, meestal rashonden. En het aanbod is relatief beperkt. Daarbij winnen broodfokkers, omdat mensen toch graag nú een pup hebben of gewoon niet wisten dat de aankoop malafide was. Daarnaast is het ook een kans voor dieven. Ze stelen vaak, waar mogelijk, rashonden uit tuinen, buiten aan de winkel terwijl je hond wacht op je en zelf verhalen over honden die meegenomen worden uit hondenweides tijdens een onoplettend moment. Daarnaast worden ook wel eens grotere honden gestolen, vaak herders of pitbull-type honden. Deze worden vaak verkocht aan het hondenvechtersmilieu.
Maar hoe zorg je ervoor dat je hond niet gestolen wordt? Eerst en vooral, zorg dat je hond gechipt is en correct geregistreerd. Controleer op DogID even of je gegevens openbaar staan en het chipnummer naar jou verwijst.
Daarmee zorg je ervoor dat als iemand de chip van je hond uitleest, ze jou kunnen contacteren om te laten weten dat ze je hond hebben gevonden. Daarnaast kan je ook op DogID je hond opgeven als vermist. Wanneer iemand de gegevens opzoekt, zal hij of zij kunnen zien dat jij naar jouw hond op zoek bent. Ook een gegraveerde penning met jouw naam en telefoonnummer kan ervoor zorgen dat mensen jou meteen zullen bellen als ze je hond vinden.
Daarnaast is het een goed idee om je tuin goed af te sluiten, zodat niemand binnen kan of je hond kan meenemen over je hekwerk heen. Zo kan je hond ook zelf niet ontsnappen uit de tuin. Laat je hond ook niet té lang onbewaakt in de tuin. Zeker in het donker geef je dieven dan de kans om in je tuin in te breken en je hond mee te nemen.
Ga je met je hond naar de winkel? Laat hem dan niet zomaar achter aan de deur. Kan je hond niet mee binnen? Dan laat je hem liever thuis. Het is heel makkelijk voor elke passant om je hond aan de deur van de supermarkt gewoon los te maken en mee te nemen. Het gebeurt vaker dan je denkt.
Let ook op in losloopgebieden en losloopweides. Houd je hond altijd goed in de gaten zodat niemand hem zonder dat je het ziet kan meenemen.
Gebeurt het je toch? Maak dan zeker een melding op DogID en bij de lokale politie. Verwittig eventueel je buren of buurt. Kijk ook eens op websites zoals 2dehands of marktplaats. Vaak worden gestolen honden op die manier weer teruggevonden. Ook nog goed om te weten: sommigen vinden hun hond zelfs terug door zelf een advertentie op tweedehandssites te plaatsen met de boodschap dat deze hond vermist is en gezocht wordt!
Niet gestolen, maar zelf wegelopen…
Ook dat is erg vervelend en je maakt je vast enorme zorgen over je viervoetige vriend. Misschien heeft hij tijdens het wandelen een lekker geurtje opgevangen en is hij de weg wat kwijt. Of hij is misschien ergens van geschrokken, en heeft zich angstig verstopt... Als het ergste gebeurt, onderneem dan sowieso ook de bovenvermelde stappen. Maak een melding bij DogID en bij de politie. Ook een melding bij LostDogzzz is zeker de moeite waard.
De politie kan ook contact opnemen met een hondenvanger. Dit gebeurt wanneer er een melding binnenkomt dat je hond ergens gespot is.
Je kan ook zelf op zoek gaan. Het makkelijkste is dat je dat niet alleen doet.
Denk je dat je hond pas weggelopen is en hij is sociaal naar andere mensen? Dan kan je met verschillende mensen éénzelfde gebied doorzoeken en de hond proberen lokken.
Is de hond angstig? Dan maak je best niet te veel lawaai. Ga rustig op zoek en kijk goed of je hem nergens verstopt ziet.
Ook een hond die gewond of ziek is zal eerder geneigd zijn zich te verstoppen. Zie je de hond? Bel dan zeker de politie zodat de hondenvanger kan komen om de hond te helpen vangen.
Bel zeker ook eens naar de asielen in je buurt. Misschien heeft iemand hem daar binnengebracht. Ook even de dierenartsen in je buurt bellen kan nuttig zijn. Als je hond gewond of ziek gevonden is, kan het goed zijn dat iemand hem naar de dierenarts heeft gebracht.
Heb je een buurtnetwerk? Meld daar ook zeker dat je op zoek bent naar je hond, zodat je buren ook hun ogen open houden en misschien je hond kunnen spotten.
Vind je je hond niet meteen terug? Hang dan zeker posters op in de buurt zodat mensen je kunnen bellen als ze je hond zien.
Ook speurhonden worden van tijd tot tijd ingezet bij het zoeken naar vermiste honden. Zeker wanneer het gaat om honden die medicatie nodig hebben, extreem angstig zijn of gewond zijn. Je kan eventueel informatie inwinnen bij de lokale instanties.
Is je hond weggelopen tijdens een wandeling? Laat op de plek waar je hem voor het laatst gezien hebt zeker iets achter met jouw geur of zet de auto zo dichtbij mogelijk neer zodat hij de geur herkent. Op die manier kan je hopen dat als je hond op zoek naar je gaat, hij naar die plek terug zal keren.
Er zijn dus heel wat dingen die je kan ondernemen als je hond wegloopt of gestolen wordt. Op die manier heb je de beste kans om hem terug te vinden.
Even alles op een rij:
Controleer of de chip van je hond juist geregistreerd staat en de gegevens openbaar zijn
Zorg dat je tuin goed afgesloten is
Verlies je hond nooit uit het oog, zeker niet op openbare plaatsen
Contacteer de lokale instanties
Meld de vermiste hond bij DogID en LostDogzzz (www.dogid.be / www.lostdogzzz.be)
Ga na of je hond niet op tweedehandswebsites verschijnt en post zelf een zoekertje met een foto van je vermiste hond, zodat mensen weten dat je op zoek bent.
Bel de asielen uit je buurt
Bel lokale dierenartsen/dierenklinieken
Verwittig je buurt
Hang posters op
Laat iets achter met je geur op de plaats waar je hem het laatst gezien hebt.
Loopt je hond regelmatig weg? Dan is er misschien een onderliggende reden waarom hij zijn tijd graag op de loop spendeert. In dat geval raad ik aan om zeker aan de slag te gaan met een trainer of gedragstherapeut, zodat de onderliggende reden gevonden kan worden en je eraan kan werken, zodat je hond in de toekomst netjes thuis blijft en niet langer op avontuur wil!
Maar vooral, komt je hond terug? Wees dan niet boos, maar ga na wat er is gebeurd en hoe je dat in de toekomst kan vermijden.